Френският национален стадион бе превърнат в голям център за ваксиниране срещу COVID-19, предаде Франс прес.

Предвидено е всяка седмица да бъдат поставяни по 10 хиляди дози от ваксината срещу COVID-19 на Стад дьо Франс, в северното предградие на столицата Париж Сен Дени.

Стад дьо Франс
БТА

Именно на този стадион се игра финала на световното първенство по футбол във Франция през 1998 г., донесъл историческа първа титла на домакините. А днес – той е място, на което мнозина ще си поставят ваксина, с надеждата да преборят пандемията.

Стад дьо Франс
БТА

Друга "икона" на френския футбол - Стад Велодром в Марсилия (стадионът на местния отбор Олимпик) - вече приема подобен ваксинационен център.

Целта е имунизационната кампания в страната да бъде ускорена, за да бъде овладяно разпространението на новия коронавирус.

Стад дьо Франс
БТА

Центърът в Сен Дени е снабден с дози от ваксините на американските компании Moderna и Pfizer/BioNTech. Той ще работи от 9 до 20 ч. шест дни в седмицата, като половината дози са запазени за жители на северното парижко предградие.

Стад дьо Франс
БТА
 

Бедният департамент с около 1,6 милиона жители бе с най-високата смъртност по време на първата вълна на коронавируса във Франция, а сега е с най-много заразени на глава от населението.