/ БГНЕС
Върховният съд на САЩ нанесе сериозен удар върху твърдолинейната имиграционна политика на президента Доналд Тръмп, като се произнесе против опита му да спре програма, защитаваща от депортиране стотици хиляди имигранти, влезли незаконно в страната като деца, предаде Ройтерс.

Върховните съдии потвърдиха с 5 на 4 гласа решения, взети на по-нисша съдебна инстанция и обявяващи за незаконен предприетия от Тръмп ход през 2017 г. за премахване на програмата, отнасяща се за т.нар. мечтатели, създадена през 2012 г. от неговия предшественик демократ Барак Обама.

Тръмп: Книгата на Болтън нарушава закона


Консервативният председател на Върховния съд Джон Робъртс гласува заедно с четиримата либерални съдии за това, че действията на правителството са били "произволни и импулсивни".
 


Постановлението означава, че включените сега в програмата близо 649 000 имигранти, предимно испаноговорящи, родени в Мексико и други латиноамерикански страни, ще продължат да бъдат защитени от депортиране и ще запазят правото си да получават подновяващи се двегодишни разрешителни за работа.

Решението не пречи на Тръмп да се опита отново да премахне програмата. Правителството му обаче едва ли ще успее да я спре преди изборите на 3 ноември, на които той ще се бори за нов мандат.
БТА