/ БГНЕС
Размириците не стихват четвърти ден
Полицията във френския град Дижон в източната част на страната отново се намеси за четвърта поредна вечер, за да разпръсне този път въоръжени мъже, които твърдяха, че искат да защитават квартала си след три нощи на "наказателни акции", извършени от членове на чеченската общност в страната, предаде Франс прес.

Поругаха паметник на генерал Де Гол в Северна Франция (СНИМКИ)

Десетки мъже с метални прътове и оръжия, за които не става ясно дали всичките са истински или някои са имитация, се събраха в проблемния квартал Грезий. Повечето от мъжете бяха с качулки. Някои от тях стреляха във въздуха, унищожиха охранителни камери и подпалиха коли и кофи. Вандалските прояви приключиха в 22 ч. след намеса на полицията. Четирима души бяха арестувани.
 
Франция възстанови свободата на събирания и демонстрации

Заради сблъсъците през уикенда, предшествали снощната проява на насилие, в Дижон вече бяха пратени полицейски подкрепления.

В петък, събота и неделя вечерта десетки чеченци, според полицията, се събраха в центъра на града, а после и в квартала Грезий за очевидно уреждане на сметки. Твърди се, че до тези "наказателни акции" се стигнало след нападение над 16-годишен представител на чеченската общност.
 


Днес се очаква в Дижон, който не е свикнал на подобни размирици, да дойде заместник-министърът на вътрешните работи Лоран Нюнез.
БТА