/ БГНЕС
Държавният съвет, най-висшата административна юрисдикция във Франция, отмени в събота забраната за събрания на повече от десет души, наложена в рамките на извънредното положение, възстановявайки свободата на демонстрации като се спазват „ограничителните мерки“, съобщи АФП.

Решението дойде, след като хиляди хора демонстрираха срещу расизма и полицейското насилие. В Париж нерегламентираното шествие бе блокирано още в началото и напрежението между тълпата и полицията избухна.

Припомняйки, че „свободата на събиранията и на демонстрации е основна свобода“, съдията към Държавния съвет „счита, че забраната за демонстрации не е оправдана от настоящата здравна ситуация, когато „ограничителните мерки“ могат да бъдат спазени“.

Той бе сезиран от правозащитни и синдикални организации.

Следователно административният съдия потвърждава, че забраната може да бъде оправдана само „когато тези ограничителни мерки не могат да бъдат спазени или когато събитието рискува да събере повече от 5 000 души“, число, определено в контекста на извънредното санитарно положение.

Административният съдия посочи, че „в съответствие със закона“ всяка демонстрация на обществено място трябва „да бъде обект на предварителна декларация“ и може да бъде забранена от полицейските власти или префекта, „ако считат, че има вероятност да наруши обществения ред, включително по здравословни причини или когато местните обстоятелства го изискват ".
 
БГНЕС