Проливните дъждове, които тайфунът Несат донесе в Тайван, причиниха наводнения, а десетки хора пострадаха
Проливните дъждове, които тайфунът Несат донесе в Тайван, причиниха наводнения, а десетки хора пострадаха / БГНЕС
Предупреждения за опасност заради  наближаващи тайфуни и угарани отправи Външно министерство към българите, пътуващи или пребиваващи в Япония, Южна Корея и на Хаваите.

Япония се готви за мощен тайфун


Посолството ни в Сеул информира, че по данни на корейските метеоролози се очаква тази седмица тайфунът “Соулик” да причини големи щети при преминаването си през Корейския полуостров. Очакват се проливни дъждове, силни ветрове и високи морски вълни. При своето движение през полуострова в посока юг-север, се очаква тайфунът да достигне централните райони на полуострова привечер днес, да премине през югоизточната част на Сеул, като неговата кулминация за района на столицата може да се очаква рано сутринта в петък 24 август и това може да доведе до значителни затруднения и щети в сутрешните пикови часове.

Има вероятност, обаче, тайфунът да се отклони директно към Жълто море и да не премине през Корейския полуостров.

Природни бедствия отнеха живота на над 300 души в Япония за месец

На българските граждани, които пребивават или живеят постоянно на Корейския полуостров се препоръчва: да следят местните медии, за  да се информират за движението на тайфуна и препоръките, които местните власти издават; да стоят далеч от опасни зони като реки, водопади, вълноломи, стари сгради ; да бъдат готови за евакуация и предварително да се запознаят с местоположението на местните аварийни подслони; да си приготвят вещи от първа необходимост, а също така фенер, свещ, портативно радио и резервни батерии; да приготвят разумно количество питейна вода /за предпочитане бутилирана/ и хран; да затворят прозорците и вратите на домовете си; да изключат газоподаването; да напълнят резервоарите на автомобилите си.

По информация на Генералното ни консулство в Лос Анджелис се очаква ураганът „Лейн“ да достигне сушата на остров Хавай с интензитет от четвърта степен. Българските граждани, които живеят постоянно или пребивават временно на остров Хавай, да следят съобщенията за препоръчителна и задължителна евакуация, препоръчват от Външно министерство.

Около 150 полета бяха отменени в Япония заради тайфун

Позовавайки се на японските информационни агенции от българското посолство в Токио съобщиха, че се очаква нов тайфун, който да навлезе в западната част на японския архипелаг. Тайфунът „Симарон“ е двадесетият поред за тази година и към момента се движи в посока север-северозапад със скорост 35 км/час, като очакванията са тази вечер да връхлети регионите Шикоку и Кансай (включващ префектурите Мие, Нара, Уакаяма, Киото, Осака, Хиого и Шига).

Съгласно прогнозите на Японската метеорологична агенция  най-силно ще бъдат засегнати и регионите Чугоку (префектури: Хирошима, Окаяма, Шимане, Тотори и Ямагучи) и Токай (префектури: Шизуока, Аичи, Мие и Гифу). Отправени са предупреждения за проливни дъждове, придружени със силен вятър, и опасност от свлачища и наводнения.

Министерство на външните работи препоръчва на българските граждани да избягват пътувания в районите, които се очаква да бъдат най-силно засегнати, да следят редовно уебстраницата на Японската метеорологична агенция и да изпълняват указанията на местните власти.

При нуждао от помощ българските граждани в чужбина могат да се обаждат на денонощната телефонна линия в Ситуационния център на Външно министерство - + 359 2 948 24 04.