кибератака
кибератака / ThinkStock/Getty Images
Огромна вълна от кибератаки, напомнящи начина на действие на вируса изнудвач WannaCry (Уонакрай), удари едновременно Украйна, Русия и още няколко страни, изваждайки от строя десетки компании, предадоха световните агенции.

Компютърният вирус Petya.A бързо се разпространява в Украйна

Засега няма установена връзка между извършените този следобед атаки, но няколко компании съобщиха, че са били засегнати от вирус, който блокира съдържанието на информационните им системи и на екраните на компютрите излиза обява с искане за откуп в размер на 300 долара в биткойни, за да бъде възстановена информацията.

Заради тази атака пътниците в метрото в Киев не можеха да платят с банкови карти, електронните табла с информация за полетите на летището в Киев не работеха, а украинските банки не можеха да извършват някои услуги.

Хакери удариха и сървъри на руския петролен концерн Роснефт

Руският гигант "Роснефт", най-големият производител на петрол в света, каза, че е станал жертва на мощна атака, но увери, че производството не е спряло, благодарение на помощен сървър.

Нападения са били извършени срещу друга руска петролна компания, "Башнефт", руското металургично предприятие "Евраз", фирмите за шоколадови изделия "Марс" и "Монделийз" и козметичната "Нивеа". Според компанията "Груп Ай Би", занимаваща се с предотвратяване и разследване на киберпрестъпления, около 80 компании в Русия и Украйна са станали обект на кибератаки.

Вирусът изнудвач, известен с името Петя, е засегнал също така компютри в Англия и Индия, съобщи швейцарска правителствена технологична агенция.

Той е започнал да се разпространява в Западна Европа. Датският корабен превозвач "Мерск" и френското промишлено предприятие "Сен-Гобен" съобщиха, че са били засегнати, но уточниха, че информационните им системи са защитени от изгубване на данни.

"Вирусът се разпространява по целия свят, голям брой страни са засегнати", предупреди в "Туитър" експерт от руската компания за антивирусни софтуери "Лаборатория Касперски".
БТА