Продължава изригването на вулкана Таал във Филипините, предаде Асошиейтед прес.

Кратерът на вулкана е избълвал нова струя от лава на височина 800 метра. Вулканът, който се намира на остров насред езеро в провинция Батангас, южно от столицата Манила, е обгърнат от облак от вулканична пепел, прорязван на моменти от светкавици.

Фонтани от лава във Филипините, хиляди хора са евакуирани (СНИМКИ)

В продължение на осем часа тази сутрин бяха засечени около 50 вулканични земетресения, което е индикация за надигащата се магма, предупреждава филипинският Институт по вулканология и сеизмология.

Обявиха бедствено положение на Филипините

Таал се събуди в неделя - като последното му изригване е от 1977 г. - и изхвърли стълб от лава и пепел на височина 15 километра в небето. Облаци вулканична пепел достигнаха Манила, намираща се на около 65 километра на север. Основното летище на Филипините беше затворено в неделя и за няколко часа вчера, докато облаците вулканична пепел се разсеят.
 

БГНЕС



Заради изригването на Таал бяха евакуирани над 30 400 души в провинциите Батангас и Кавите. Много училища и правителствени учреждения, включително в Манила, са затворени заради рисковете за здравето от вулканичната пепел.
 


Едно от най-катастрофалните изригвания на Таал е през 1965 г., когато загиват стотици хора.
БТА