/ БГНЕС
Бедствено положение беше обявено днес на територията на провинция Батангас на Филипините след изригването на вулкана Таал, съобщи РИА Новости, цитирани от БГНЕС.

В неделя вулканът Таал изхвърли пепел с височина от 1 км. Институтът по вулканология и сеизмология на Филипините повиши нивото на опасност от изригване на вулкани до трета степен по петобална скала. Службата препоръча и евакуацията на съседи на вулкана райони.

Заради опасност от изригване властите започнаха евакуация на три населени места в провинция Батангас с население над 80 000 души.

Фонтани от лава във Филипините, хиляди хора са евакуирани (СНИМКИ)

Затворено бе и международното летище в Манила.

По-късно нивото на опасност бе повишено на четвърто и бе отправена препоръка за пълна евакуация на населението, намиращо се близо до територията на вулкана.

Управлението за гражданска авиация на Филипините препоръча на самолетите да избягват въздушното пространство близо до вулкана.

Вулкан на Филипините изригна мощно (ВИДЕО/СНИМКИ)

Обявеният режим за бедствие предполага използването на финансови средства от специален фонд за оказване на помощ, възстановяване, реконструкция и други дейности за стабилизиране на ситуацията в пострадалите райони.
БГНЕС