/ БГНЕС, архив

Ръководството на Сърбия реши да преустанови по-нататъшните покупки на оръжие и да се заеме с реформата на армията, заяви президентът Александър Вучич по време на визитата на белоруския лидер Александър Лукашенко.

Лукашенко е в Белград на двудневно посещение. Във вторник главата на сръбската държава му подготви тържествен прием“, а след разговор зад затворени врати лидерите направиха изявления пред медиите.

51-ви протест срещу сръбския президент Александър Вучич
 

"Взехме решение. Разговарях с министъра на отбраната Александър Вулин и началника на генералния щаб Милан Мойсилович, че ще започнем допълнителна реформа на нашата армия. Ще я направим още по-мобилна, бърза в системно отношение, но не в смисъл покупка на оръжие, както мисли нашия народ, напротив - дори преустановяваме покупките на оръжие", каза сръбският президент, цитиран от РИА Новости.

Сърбия е най-големият вносител на руско оръжие и военна техника в Европа. По-рано републиката закупи от Русия 7 вертолета Ми-17 и Ми-35, а също така получи като подарък 6 изтребителя МиГ-29 и 10 бронетранспортьора БРДМ-2MС. Белград поръча също от Русия ЗРПК "Панцир -С".

През октомври Вучич обяви, че Сърбия иска да притежава руската система за противовъздушна отбрана С-400 като част от въоръжените си сили, но засега не може да си го позволи.

БГНЕС