/ БГНЕС
Президентът на Сърбия Александър Вучич изказа своя оценка относно ситуацията в Прищина и Косово.

"Днес беше един от най-тежките дни за нашия народ в Косово", това заяви президентът на Сърбия - Александър Вучич и отбеляза, че ситуацията е много сериозна.

"Албанците са ангажирали и снайперисти да наблюдават къщите на млади сърби, които може да се противопоставят на противозаконните им действия", съобщи президентът в обръщение към нацията по повод ситуацията в северно Косово.

"Ние знаехме още снощи какво планира Прищина. Днес, след 6 часа, тези сили преминаха в северно Косово. Това е шестото им нахлуване, но най-бруталното досега", каза Вучич и обвини Прищина, че не спазва задълженията си относно свободата на движение, фигуриращи в споразумението с Белград.

Той заяви още, че Прищина не спазва основното си задължение - създаването на Съюз на сръбските общини /ССО/ и добави, че това, че ССО не е формиран, не интересува никого на света.

"Вече няма да мълча пред никого, всеки ден ще казвам на народа какво правят и как нарушават всички договорености" каза президентът.

Косовските специални части Росу вече са разположени в Северно Косово и това предизвика тревога и недоволство сред местните сърби.

Прищина взе решение автомобилите с регистрационни номера от Сърбия да бъдат сменени задължително с такива с регистрация от Косово.

 
БТА