Вторият пилот умишлено е разбил самолета
Вторият пилот умишлено е разбил самолета / БГНЕС

Вторият пилот на катастрофиралия А320 на германската авиокомпания "Джърмануингс" е разбил умишлено самолета. Това е хипотезата, която се налага след разчитането на записите от намерената черна кутия, съобщи на пресконференция в Маринян прокурорът Брис Робен от Марсилия, който оглавява разследването, предаде Франс прес.

Прокурорът обаче подчерта, че нищо не дава основания да се смята, че става дума за терористичен акт.

Вторият пилот е задействал снижаването на разбилия се самолет

28-годишният германски гражданин Андреас Лубиц е бил сам в кабината, когато самолетът се е разбил, заяви Робен. Той разказа, че от записа се чува как двамата пилоти разговарят любезно и шеговито през първите 20 минути от полета. След това командирът подготвя брифинга за приземяването на самолета в Дюселдорф и вторият пилот му отговаря лаконично. След това капитанът иска от втория пилот да поеме управлението и се чува шум от отместване на седалка.

След като командирът е излязъл от кабината, вторият пилот останал сам до катастрофата и от записите става ясно, че е отказал да отвори вратата на капитана и е натиснал бутона, чрез който самолетът започнал фаталното снижаване. Вторият пилот не е казал нищо и е продължавал да диша нормално, докато екипажът и капитанът тропали по вратата на кабината. "Той не е имал никаква причина да попречи на командира да се върне в кабината", посочи прокурорът.

Останал сам в кабината, вторият пилот е задействал бутона за снижаване на самолета по причина, за която засега не знаем нищо, но може да се приеме като желание да разбие самолета, каза прокурорът.

Един от пилотите на падналия самолет бил заключен извън кабината

Брис Робен заяви, че умишлените действия на втория пилот променят характера на следствието от непредумишлено причиняване на смърт, но добави, че действията му не може да се смятат за терористични.

Изявленията на прокурорите, че вторият пилот умишлено е разбил самолета добавя ново и напълно неразбираемо измерение към катастрофата, заяви германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

"Тази новина ме потресе много дълбоко. Тя надминава всичко, което мога да си представя. Това е нов товар за семействата в тези дни, изпълнени със страдание. Не знаем всички причини", продължи канцлерката и обеща, че Германия ще направи всичко възможно, за да помогне на следствието.

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мизиер съобщи в Берлин, че според наличната информация Лубиц не е имал връзки с тероризъм. "От това, което е известно до момента, и след като проверихме информацията, която имаме в националната полиция и разузнаването, се вижда, че той няма терористично минало". Де Мизиер добави, че е направена проверка на членовете на екипажа и на пътниците за евентуални връзки с тероризъм, но всички са били чисти, съобщи ДПА.

Прокурорът от Марсилия съобщи също, че от записите на черната кутия се разбира, че пътниците са започнали да пищят в последния момент преди удара и смъртта им е била мигновена. Той добави, че е започнало разпознаването на останките на пасажерите, което ще отнеме поне няколко седмици. Робен каза също, че втората черна кутия още не е открита. Испанският премиер Мариано Рахой заяви в Мадрид, че е потресен от разкритията за умишленото причиняване на катастрофата с еърбъса на "Джърмануингс", при която загинаха 150 души, 50 от които испанци, предаде Франс прес.

Самолетът "Еърбъс А320" на Джърмануингс (Germanwings), нискотарифния филиал на германската авиокомпания Луфтханза, със 150 души на борда, изпълняващ полет от Барселона, Испания, до Дюселдорф, Германия, се разби във вторник във Френските Алпи.

Източник: БТА