Вторият пилот е задействал снижаването на разбилия се самолет
Вторият пилот е задействал снижаването на разбилия се самолет / БГНЕС

Вторият пилот на разбилия се германски самолет е пилотирал сам и е бил в съзнание до удара. Той умишлено е започнал ръчно да снижава самолета и е отказал да отвори вратата на командира, предаде АП.

Германски прокурор потвърди, че само единият от двамата пилоти на самолета на "Джърмануингс" е бил в кабината по време на катастрофата над Френските Алпи, предаде Ройтерс.

"Единият от пилотите е бил в кабината, а другият не", каза Кристоф Кумпа от прокуратурата в Дюселдорф за Ройтерс по телефона, добавяйки, че информацията е от следователите във Франция. Прокурори от двете страни разследват причините за катастрофата.

Кумпа каза, че не знае дали капитанът или вторият пилот е бил в кабината. "Джърмануингс" не е съобщила досега имената на пилотите.

По-рано в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че данните от записите на разговорите в кабината на катастрофиралия полет на "Джърмануингс" показват, че един от пилотите е бил заключен извън кабината.

Според изданието разговорите са били нормални, докато един от тях не е успял да се върне в кокпита, след като го напуснал. Според записите първоначално той почуква леко, но след като не получава отговор, първо потропва по-силно и след като отново не получава отговор, се опитва да разбие вратата.

Междувременно стана ясно, че самолетът е бил ремонтиран на виенското летище "Швехат" на 17 март вечерта, предаде ТАСС, позовавайки се на австрийския вестник "Курир".

Повредено е било реле в управлението на самолета, което веднага е било подменено. Вестникът цитира представител на авиокомпания "Луфтханза". Последвалата проверка на самолета с включени двигатели е минала без забележки, казва той.

Самолетът "Еърбъс А320" на Джърмануингс (Germanwings), нискотарифния филиал на германската авиокомпания Луфтханза, със 150 души на борда, изпълняващ полет от Барселона, Испания, до Дюселдорф, Германия, се разби във вторник във Френските Алпи.

Източник: БТА