Втора спокойна нощ в Газа
Втора спокойна нощ в Газа / снимкa: БГНЕС

Жителите на Ивицата Газа прекараха втора спокойна нощ. В палестинската територия не е станал нито един инцидент от влизането в сила на примирието в неделя, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

„Нощта беше напълно спокойна, не беше сигнализиран нито един инцидент“, каза израелски военен говорител. На въпрос дали армията на Израел ще се изтегли от Ивицата Газа преди Барак Обама да положи клетва във Вашингтон в 17 ч по Гринуич, той отговори, че „засега никой в Израел не говори за пълно изтегляне“.

Според представители на отбраната, цитирани от Израелското военно радио, Хамас все още разполага с 1200 ракети. По време на офанзивата израелската армия е успяла да разруши 80% от тунелите, свързващи Египет с южната част на Ивицата Газа и служещи за снабдяване на ислямисткото движение предимно с оръжие, отбелязаха представителите, които подчертаха, че ислямистите ще могат да отворят повторно част от тях.

Според палестински очевидци плавателен съд на израелския военен флот е открил огън рано тази сутрин в северната част на град Газа. Израелската армия не е потвърдила инцидента. Пак според очевидци в централната част на територията, близо до пропускателния пункт Кисуфим, булдозери и танкове са навлезли на няколко стотин метра във вътрешността на Ивицата Газа, но след това са се изтеглили.