Все повече бежанци намират смъртта си в Средиземно море
Все повече бежанци намират смъртта си в Средиземно море / БГНЕС, архив

Все повече бежанци намират смъртта си при опитите си да прекосят Средиземно море на път за Европа, докато политическите елити обръщат гръб на кризата, пише британският в. „Индипеднът".

Най-малко 3000 души са загинали в опитите си да преминат Средиземно море от началото на годината, като над 2600 души са загинали по маршрута Либия - Италия. За сравнение миналата година, през която морето взе най-много жертви сред бежанците, тази бройка беше достигната чак през октомври.

Юнкер: Има голям риск от провал на споразумението с Турция за бежанците

Според служители, работещи с мигрантите, докато броят на хората, пътуващи през Гърция, е намалял значително след подписването на споразумението между ЕС и Турция, ситуацията става по-тежка в централните части на европейското Средиземорие, където броят на пристигащите мигранти не намалява.
Очаква се общият брой на мигрантите, пристигнали в Сицилия за три дни - петък, събота и неделя, да достигне 3000 души.

Папата призова християните за милосърдие към бежанците и хората в беда

По думите на д-р Ерна Рийниерсе, която работи на спасителен кораб, издирващ лодки с бежанци, хуманитарната ситуация е дори още по-тежка, особено след като трафикантите все по-често започват да използват по-малки гумени лодки, а не по-големи дървени плавателни съдове.

Унгарският премиер Виктор Орбан нарече имиграцията "отрова"

Тази смяна на превозните средства е и най-вероятната причина за увеличаването нажертвите тази година. Трафикантите обикновено закарват превозните средства до международни води и след това оставят лодките и се връщат на брега.
Граждани на Сирия съставляват основната част от бежанците, идващи в Гърция, следвани от афганистанци, иракчани, пакистанци и иранци. В Италия най-много мигранти идват от Нигерия, Еритрея, Гамбия, Судан, Сомалия и други африкански държави, като мнозина от тях са принудени да преминават през Сахара, за да стигнат до Либия, от където тръгват към Европа.

Източник: БГНЕС