/ БГНЕС
Търсенето на изчезналите футболисти от младежки отбор, блокирани в пещера в Северен Тайланд, временно бе преустановено заради повишеното ниво на водата в пещерата, съобщи тайландското правителство, цитирано от ДПА.

деца пещера Тайланд
БГНЕС

Равнището на водата е прекалено високо и спасителният екип не може да се върне в пещерата, каза на брифинг вътрешният министър Анупонг Паочинда. "Вече спря да вали, което е добър знак. Спасителният екип и чуждестранни водолази са в готовност да продължат веднага, щом е възможно, каза министърът и добави, че се полагат усилия за намаляване на нивото на водата.
 
Цял футболен отбор изчезна в пещера в Тайланд (СНИМКИ)

Проливните дъждове продължават да затрудняват спасителната операция, която навлезе в шестия си ден без следа от изчезналата група или точни знаци къде се намират децата.

В събота 12 момчета на възраст между 11 и 16 години и 25-годишният им треньор решили да посетят пещерата Там Луанг-Хун Нам Нанг Нон след тренировка в провинция Чианг Рай, на 1000 км северно от Банкок, близо до границата с Мианма. Оттогава няма връзка с групата.

В пещерата са открити следи от стъпки и по докосвани повърхности, което показва, че момчетата може да са още живи и само пътят им навън е блокиран от високата вода, казаха властите. Спасителите са открили техни раници.
 
Още няма следа от изчезналия в пещера футболен отбор (ВИДЕО)

По-рано водолази се гмурнаха на 5 метра в обширно пространство в пещерата, където се смяташе, че може да се е събрала групата, но то се оказа празно. Спасителите смятат, че младежите са навлезли още по-навътре в пещерата, за да се спасят от придошлата вода.

32-ма американци, пристигнали рано в четвъртък, и трима британски пещерни водолази, дошли няколко часа по-рано, са в готовност и когато има условия, ще подновят търсенето.

деца пещера Тайланд
БГНЕС

Това е най-голямата и медийно отразена издирвателно-спасителна операция в Тайланд през последните години. Родителите на младежите са на лагер пред пещерата, правят бдения и нетърпеливо се молят за завръщането на децата си.

Постепенно издирването се разшири. Дронове и хеликоптери проверяват дупки, свързани с пещерата. Правителството обмисля план да пробие проход към пещерата, за да достигне групата по-бързо, но засега не е съобщено кога ще стане това.

Обнадеждаваща следа в издирването на футболистите, изчезнали в пещера (СНИМКИ/ВИДЕО)

Лекарят Танасарн Фруетисатафон, който е консултант на правителството, каза, че според него младежите са още живи, защото човек може да издържи без храна повече от седмица.
БТА