Вотът в Сърбия – референдум за сближаване с ЕС
Вотът в Сърбия – референдум за сближаване с ЕС / снимкa: БГНЕС

Сръбският президент Борис Тадич, който се бори за втори мандат, определи втория тур на президентски изборите в западната ни съседка, като референдум „за“ и „против“ сближаването с Европейския съюз.

Всички трябва да отидат да гласуват днес. Това е референдум за пътя, по който трябва да поеме Сърбия. Очаквам гласоподавателите да изберат продължаването на започнатите реформи, каза Тадич, след като упражни правото си на вот.

Негов съперник в президентската надпревара е ултранационалистът Томислав Николич. Според Тадич евентуална победа на Николич би означавала Сърбия да се върне към изолацията, която преживя при режима на Милошевич. Сърбия върви към присъединяване към Европейския съюз и към по-добър живот, подчерта Тадич. Той увери, че Сърбия ще се бори със всички законови и дипломатически средства срещу независимостта на Косово.

След като гласува, Томислав Николич заяви, че Русия е по-близка до Сърбия отколкото Европейския съюз. По думите му именно Русия може да осигури развитието на Сърбия". Сърбия желае промени и аз съм готов да ги извърша, каза още Николич, изразявайки увереност в своята победа.

Ако спечеля днес, ще поканя още утре премиера Воислав Кощуница на разговори за бъдещето на Сърбия, а също и Борис Тадич, защото той е представителят на основната партия в правителството, увери Николич. Желая ние да сме подготвени за независимостта на Косово, изтъкна той.