Война срещу нелегалните имигранти на Острова
Война срещу нелегалните имигранти на Острова / netinfo

Британското министерство на вътрешните работи започва мащабна кампания, целяща да намали броя на нелегалните имигранти в страната, съобщава Би Би Си.

Служителите на имиграционните служби получават правото да арестуват британски граждани, които са заподозрени, че са оказвали помощ на нелегални имигранти да се установят на британска територия.

Освен това от януари 2007 година британците ще могат анонимно да съобщават на полицията за своите подозрения по отношение на такива безсъвестни съграждани. Правителството също така предлага на парламента да приеме нов закон, ускоряващ процедурата за депортация на чуждестранни престъпници и затварящ вратичките в законодателството, благодарение на които нелегалните могат да дойдат във Великобритания.

През ноември започва обществена кампания, която ще предупреждава работодателите за противозаконното наемане на нелегални имигранти.

Британското правителство заяви, че ще удвои средствата, отпускани за депортирането на нелегалните до 300 милиона лири (567 милиона долара). През последните месеци британското правителство все по-често е критикувано от Консервативната партия, която го обвинява, че не може да се справи с потока нелегални имигранти.

За последните три месеца от Острова бяха депортирани около 5 хиляди нелегално пребиваващи.

Критиците обаче твърдят, че даже тази рекордна цифра е капка в морето. Съгласно някои статистики, във Великобритания нелегално живеят около 500 хиляди души.

Нов закон за противодействието на нелегалната имиграция бе споменат и в традиционното обръщение на кралица Елизабет Втора в британския парламент, в което се излага програмата на правителството за предстоящата година.