Жаир Болсонаро
Жаир Болсонаро / Gulliver/Getty Images
Генерал Едуардо Пазуело официално встъпи днес в длъжност като министър на здравеопазването на Бразилия - четири месеца след като пое временно поста, твърде деликатен в разгара на коронавирусната криза, предаде Франс прес.

"Наложи се да сменим в движение гумите на колата, отговорността бе огромна и разполагахме с пълна свобода, за да вземем необходимите мерки", заяви 57-годишният Пазуело на церемонията по встъпване в длъжност в столицата Бразилия.

Седми министър с положителен тест за коронавирус в Бразилия

Двамата му предшественици, които бяха лекари, се наложи да напуснат кабинета насред пандемията заради дълбоки разногласия с крайнодесния президент Жаир Болсонаро. Единият одобряваше антивирусните мерки на местните власти, поставени под въпрос от държавния лидер, другият отказа да препоръча по искане на Болсонаро използването на спорното лекарство хидроксихлорохин срещу COVID-19, припомня АФП.
 


Назначен временно за министър през май, Пазуело побърза да публикува препоръка за използване на този медикамент, включително при пациенти с леки симптоми.

В реч на церемонията по встъпване в длъжност на Пазуело Жаир Болсонаро продължи да хвали хидроксихлорохина, вдигнал в ръка кутийка с лекарството. Според президента "изследвания сочат, че близо 30 на сто от смъртните случаи биха могли да се избегнат, ако на пациентите в ранен етап е бил изписан хидроксихлорохин".

Президентът поднови и критиките си към губернаторите, които обвини, че са се поддали на паника заради внушения в печата, налагайки карантинни мерки - по думите му е "абсурдно" повечето училища да са затворени и до днес.

Бразилия е втората най-силно пострадала от коронавируса страна след САЩ със 134 106 починали пациенти и третата по броя на потвърдените случаи - 4,4 милиона досега, отбелязва АФП.
БТА