Внукът на Ислям Каримов се притеснява за живота на майка си
Внукът на Ислям Каримов се притеснява за живота на майка си / Thinkstock/Getty Images

Внукът на покойния президент на Узбекистан Ислам Каримов се притеснява за живота на майка си, предаде АФП. "Носят е слухове, че тя (Гулнара Каримова) е мъртва. Но дали е вярно? Не разбирам как е възможно да няма ясен отговор на този въпрос през 21 век", заяви в интервю за Би Би Си 23-годишният син на Гулнара Каримова - Ислам, който носи същото име като дядо си. Младият Каримов живее в Лондон.

"Къде е Гулнара?", попита внукът на покойния президент на Узбекистан и призова властите на родината му да дадат доказателства, че майка му е все още жива.

За известно време в миналото Гулнара Каримова беше смятана за евентуален приемник на баща си начело на Узбекистан. Тя обаче изпадна в немилост, след като сравни Каримов, управлявал страната над четвърт век, със Сталин. После Гулнара отправи нападки и към майка си и сестра си.

Защо Москва не се тревожи от "Ислямска държава"

Бивша посланичка на Узбекистан в ООН и издирвана в няколко европейски страни заради финансови злоупотреби, 44-годишната Гулнара според някои информации е под домашен арест в родината си заради обвинения в корупция.

Слуховете, че тя може би вече не е между живите, се появиха в навечерието на президентските избори, които ще се проведат в неделя в Узбекистан. Според узбекистански медии Гулнара е била отровена от властите.

"Добре, казват, че тя е под домашен арест, но за колко време и защо? Кой я надзирава?", пита синът на Гулнара и казва, че се надява, че не са верни информации, че майка му не е жива.

Ислам Каримов почина по-рано тази година и беше погребан в град Самарканд. Но нито Гулнара, нито двете й деца - Ислам и Иман, не присъстваха на погребението.

"Знаех, че ако бях отишъл на погребението, нямаше да мога да се върна. Те имат нужда от нас тримата там, за да ограничат нашите действия и нашите думи", казва внукът на Ислам Каримов, визирайки могъщите узбекистански тайни служби.

Източник: БТА