Влиянието на глобалното затопляне е по-силно от предвиденото
Влиянието на глобалното затопляне е по-силно от предвиденото / снимкa: БГНЕС

Рисковете за човечеството и околната среда на земята, свързани с глобалното затопляне, са по-високи отпреди няколко години, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

 

Това сочат европейски и американски учени в изследване, публикувано в Аналите на Американската национална академия на науките. Според Ханс-Мартин Фасел от Института в Потстам за изследвания на влиянието на климата, рисковете от негативното влияние на климатичните промени върху хората са по-големи отколкото преди няколко години. Тези рискове нарастват драстично само от малкото увеличение на средните температури на земята над нивата им през 1990 г. - пример за това е засиленото топене на ледниците в Гренландия.

 

Многобройни екосистеми като ледниците и кораловите рифове се оказват много по-чувствителни към затоплянето на климата и увеличението на концентрацията на въглероден двуокис във атмосферата и океаните, отколкото бе записано в доклад на GIEC (Междуправителствена група експерти по климата на ООН) през 2001 г.

 

Сушите, горещите въздушни фронтове и по-силните урагани са вече по-чести и предизвикват повече щети отколкото се предвиждаше в началото на това десетилетие. Новите оценки на влиянието на глобалното затопляне почиват на наблюдения на планетата и по-аналитичен подход към климатичната система.