Според кмета и градския съвет в Мариупол тези граждани отиват в т.нар. филтриращи лагери
Градският съвет на Мариупол твърди, че жителите на града бивали отвеждани в Русия против волята им, а един от украинските депутати твърди, че на тези хора се налага да се занимават с принудителен труд в отдалечени части на Русия, съобщи Асошиейтед прес.

Градският съвет на Мариупол излезе с изявление, в което твърди, че жителите му са евакуирани в Русия против волята им, а един украински депутат казва, че тези хора са отвеждани за принудителен труд в отдалечени части на Русия.

"Окупаторите принуждават хората да напуснат Украйна и да отидат в Русия. През изминалата седмица няколко хиляди жители на Мариупол са били отведени на руска територия", се казва в изявлението на градския съвет.

Ужасът в Украйна, ден 25: Русия обяви, че е изстреляла ракети „Калибър“ и „Кинжал“ (ОБЗОР)

Подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна днес заявиха, че от 5 март досега от Мариупол са евакуирани 2973 души, включително 541 през последните 24 часа.

В изявлението на Мариуполския градски съвет също се твърди, че мобилните телефони и документите на евакуираните са били проверени от руските войски преди изпращането на жителите на Мариупол в ,,отдалечени градове в Русия".

Украинската депутатка Ина Совун заяви пред радио "Таймс", че според кмета и градския съвет в Мариупол тези граждани отиват в т.нар. филтриращи лагери и "след това се преместват в много отдалечени части на Русия, където са принудени да подпишат документи, че ще останат в този район за две или три години и ще работят безплатно в тези райони".

ООН: Десет милиона души са напуснали домовете си в Украйна

Към обсадения град Мариупол, който е подложен на тежък обстрел от руските сили, са прекъснати  доставките на храна, вода и енергия, посочва АП.

Информациите, че хиляди жителите на обсадения украински пристанищен град Мариупол са били насилствено депортирани в Русия, са "обезпокоителни", ако това е вярно, заяви посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

В предаването "Състоянието на съюза" по Cи Ен Ен Томас-Грийнфийлд заяви, че САЩ все още не са потвърдили твърденията, направени в събота от градския съвет на Мариупол в Телеграм.

"Аз само го чух. Не мога да го потвърдя", каза посланичката. "Но  мога да кажа, че е обезпокоително. Безсъвестно е Русия да принуждава украински граждани да влизат в Русия и да ги поставя в това, което по същество ще бъдат концентрационни и затворнически лагери."
БТА