Владимир Путин в Сибир
Владимир Путин в Сибир / БГНЕС
Президентът на Русия Владимир Путин, шефът на "Сбербанк" Герман Греф и Алексей Милер - главата на "Газпром", са на челните места в рейтинга на влиятелните хора във федерацията, публикуван от руското издание на "Форбс", предаде ТАСС.

Новата класация включва 100-те най-влиятелни висши държавни служители, бизнесмени, топмениджъри и силови шефове, уточнява изданието.

В първата петорка влиятелни жители на Русия влизат още ръководителят на държавната петролна компания "Роснефт" Игор Сечин и руският премиер Дмитрий Медведев.

Кои са най-влиятелните хора на планетата?

Дмитрий Медведев
Дмитрий Медведев БГНЕС

На седмо място е управителката на централната банка Елвира Набиулина, на 13-о - кметът на Москва Сергей Собянин. На последна позиция в рейтинга е лидерът на Либерално-демократическата партия Владимир Жириновски.

Как си почива Путин (ГАЛЕРИЯ)

Експертите на "Форбс" са оценявали включените в класацията по-специално по брой на подчинените, по размер на печалбите, активите, управлявания бюджет или личното богатство, по "възможност пряко да повлияват живота на хората", "да влияят върху няколко отрасъла" и "по степен на близост до президента Владимир Путин или до партията на властта" - "Единна Русия".

Най-влиятелните и опасни фамилии в света (ВИДЕО)

Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер и руският президент Владимир Путин
Главният изпълнителен директор на БГНЕС

Бизнесмените и ръководителите на фирми са получавали допълнителни точки, ако например ги канят на годишните срещи с държавния глава, а държавните служители - ако членуват в "Единна Русия".

2017: "Форбс" обяви най-влиятелните жени в политиката, Иванка Тръмп с дебют в класацията (СНИМКИ)

Според изданието Владимир Путин е оглавил класацията автоматично, защото е "заел второ място в глобалния рейтинг на най-влиятелните хора в света според американския "Форбс".
БТА