Вишеградската група: Има опасност от нови разделителни линии в Европа
Вишеградската група: Има опасност от нови разделителни линии в Европа / Пресцентър Министерски съвет

Страните от Вишеградската група - Чехия, Унгария, Полша и Словакия се обявиха за по-силна Европа без разделителни линии и за разширяване на Европейския съюз. Това се казва в съвместно комюнике на премиерите на групата след срещата им в Прага.

Унгарският премиер Виктор Орбан, чешкият Бохуслав Соботка, полският Беата Шидло и словашкият Роберт Фицо предупредиха за опасността от "отрицателни последствия и появата на потенциални нови разделителни линии под различна форма в Европа".

Борисов в Прага: Да се затворят всички външни граници на ЕС

"Ние сме решени активно и решително да работим за предотвратяването на появата на евентуални нови разделителни линии. Убедени сме, че всички наши европейски партньори споделят нашата решителност и че са готови на съвместни действия в този дух", се казва още в декларацията на четиримата премери.

ЕС трябва да остане отворена за страните кандидатки за членство. Европейската интеграция трябва да се задълбочава, смятат членовете на Вишеградската група.

"Недвусмислено подкрепяме разширяването на ЕС като средство за увеличаване на стабилността и просперитета. Трябва да оставим отворена вратата за бъдещите кандидати", се казва още в документа, в който се подчертава, че "задълбочаването на европейската интеграция е от ключово значение".

"Ние искаме ЕС да бъде мощен, а един мощен ЕС има нужда от мощна Вишеградска група", се казва в декларацията.

На срещата в Прага днес освен премиерите на страните от групата присъстваха още и българският премиер Бойко Борисов и македонският президент Георге Иванов.

Източник: БГНЕС