Бойко Борисов в Прага: Да се затворят всички външни граници на ЕС
Бойко Борисов в Прага: Да се затворят всички външни граници на ЕС / Министерски съвет
Премиерът Бойко Борисов
84356
Премиерът Бойко Борисов
Външният министър Даниел Митов
Премиерът Бойко Борисов
Външният министър Даниел Митов
  • Премиерът Бойко Борисов
  • Външният министър Даниел Митов
  • Премиерът Бойко Борисов
  • Външният министър Даниел Митов

Границите на ЕС да се затворят и миграцията да се осъществява само през легалните гранични пунктове. Това е позицията на България, която ще бъде представена от премиера Бойко Борисов на срещата на Вишеградската четворка, която започна в Прага. Борисов нарече спекулации твърденията ,че му се диктува отвън каква да е позицията на страната ни.

Нито е европейско, нито е демократично да строим нова ограда с Гърция, но България има сериозен проблем, защото е шенгенска държава, а Гърция не изпълнява задълженията си, посочи Борисов.

Вишеградската група против създаване на нови разделителни бариери в Европа

"Вишеградската четворка заслужава поздравления, че слага темата на дневен ред и така по-остро настоява за незабавни мерки от страна на Гърция. От тук нататък позицията на България винаги е била ясна - да се затворят всички външни граници на Европейския съюз, за да може миграцията да става само през легалните контролно-пропускателни пунктове", каза Борисов.

"Това е честно и към самите хора. Има план за релокация, има план за интеграция на тези хора, но това трябва да се спре, за да може тези, които вече са в Европа, да бъдат интегрирани. Съответно тези, които трябва да бъдат върнати, да се върнат към родните им места", посочи още българският премиер.

Външният министър Даниел Митов, който придружава премиера Борисов на срещата на Вишеградската четворка, заяви, че идеята на формата е да се координира обща европейска позиция за опазване на външните граници на ЕС.

Премиерът Борисов разговарял с Меркел по телефона

"Нашето присъствие тук срещата на Вишеградската четворка не означава, че тя става петорка. Идеята е да представим обща европейска позиция за опазване на външните граници на ЕС, което ще спре натиска и върху Македония, и върху Сърбия, и останалите държави, които са по т.нар. Балкански маршрут", отбеляза външния ни министър.

Европа не може да губи свободи, които вече е извоювала. Европа трябва да бъде единна, отворена и свободна. Външните граници са важни и те трябва да бъдат охранявани, посочи още Митов и допълни, че трябва да се упражни натиск върху Турция, за да изпълни задълженията си  по договореностите, постигнати с ЕС.