Вишеградската четворка създава военно подразделение за ЕС
Вишеградската четворка създава военно подразделение за ЕС / снимка: БГНЕС, архив

Страните от Вишеградската група - Полша, Унгария, Словакия и Чехия, заявиха днес, че ще отхвърлят всяко британско искане за промяна в законите на Европейския съюз, която би довела до дискриминация на гражданите й или до ограничаване на свободата им на движение, предаде Ройтерс.

Доналд Туск не одобрява искани от британския премиер реформи

"Можем да подкрепим онези искания в британските предложения за реформи, които имат потенциал да модернизират ЕС, особено тези за по-голяма конкурентност и за по-съществена роля на националните парламенти", посочват в изявление четирите страни от Вишеградската група.

"Доколкото страните от Вишеградската група смятат свободното движение за една от фундаменталните ценности на ЕС, предложенията, засягащи тази област, остават най-чувствителният въпрос за нас. Предвид това ние няма да подкрепим нито едно решение, което би било дискриминиращо или ограничаващо свободното движение", се казва в изявлението.

Към тази позиция се присъедини и литовският президент Далия Грибаускайте. "Свободното движение е една от най-важните ценности на ЕС и не можем да се съгласим гражданите ни да бъдат дискриминирани", каза тя, цитирана от ДПА, преди срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел.

В същото време Вишеградската четворка обяви, че ще сформира съвместно военно подразделение за нуждите на ЕС. Това съобщи словашкият зам. военен министър Милош Котерец.

"Това ще бъде бригада, наброяваща 3300 военнослужещи, която ще може да бъде използвана оперативно в интерес на Евросъюза", заяви той след среща в чешката столица Прага на висши военни представители на В4 - Чехия, Словакия, Унгария и Полша.

"Ние предлагаме това подразделение да поеме бойно дежурство в ЕС през 2019 г. Това ще бъде сформирано така, че да покрива целият спектър на възможните оперативни армейски потребности", посочи Милош Котерец.

Източник: БГНЕС