Доналд Туск не одобрява искани от британския премиер реформи
Доналд Туск не одобрява искани от британския премиер реформи / снимка: Министерски съвет

Някои от реформите, за които настоява британският премиер Дейвид Камерън във връзка с референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз, изглеждат неприемливи, предупреди председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от АФП.

Консултациите в навечерието на европейската среща на върха днес и утре "показаха добра воля у всички заинтересовани страни, но това не променя факта, че някои британски предложения изглеждат неприемливи", заяви пред журналисти Туск.

Камерън вярва във възможността за излизане на Великобритания от ЕС

Сериозни дебати започнаха, след като Камерън представи исканията си към ЕС по четири важни теми. Една от най-спорните е свързана с имиграцията във Великобритания на европейски граждани - Лондон иска да има право да ги лишава от социални помощи през първите четири години от престоя им в Обединеното кралство.

"Ако премиерът Камерън убеди тази вечер ръководителите, че можем да работим заедно за намиране на решения по четирите главни теми, ние ще имаме реален шанс да постигнем споразумение през февруари", каза Туск при пристигането си за срещата.

Тази вечер Камерън и останалите лидери от ЕС ще обсъдят най-спорните теми на работна вечеря.

Британците биха гласували за оставане в Европейския съюз

Партньорите на Дейвид Камерън от ЕС ще съгласуват действията си, така че британският премиер да покаже на британските гласоподаватели, че е осигурил победа на преговорите за реформиране на съюза, каза запознат висш представител, цитиран от Ройтерс.

Има известна организация, за да се гарантира, че нещата тази вечер работят в полза на Дейвид Камерън, за да изглежда така, сякаш той печели, понеже никой не иска "Брекзит" (излизане на Великобритания от ЕС), добави източникът на Ройтерс.

Източник: БТА