Камерън продължава да вярва във възможността за излизане на Великобритания от ЕС
Камерън продължава да вярва във възможността за излизане на Великобритания от ЕС / снимка: БГНЕС, архив

Британският премиер Дейвид Камерън ще отправи драматично предупреждение към колегите си - останалите лидери на ЕС - идната седмица относно британското членство в блока, пише в. „Гардиън”.

Премиерът ще каже на колегите си, че ще му се наложи да препоръча излизане на Великобритания от ЕС, ако те отхвърлят неговите искания за реформи.

Във вторник - на 10 ноември, Камерън ще изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което официално ще представи списъка от британски искания за реформи. Сред тях ще бъде и четиригодишна забрана за мигрантите от ЕС да искат социални придобивки, след като влязат на британска територия. Това писмо ще постави началото на месеци на преговори, в които ще участват високопоставени представители на всички европейски правителства. Тези преговори ще предшестват обещания от Камерън референдум относно британското членство в ЕС, който би трябвало да се проведе преди края на 2017 г.

В реч, която ще произнесе също във вторник, Камерън ще направи най-категоричните си изявления до този момент относно британското европейско членство. Той ще подчертае, че статуквото не е приемлив вариант за Лондон и че страната може да се оттегли от съюза, ако британските искания за реформи не бъдат удовлетворени.

Ако ние не постигнем подобно споразумение и ако британските притеснения не бъдат чути, нещо, което се надявам, че няма да се случи, тогава ние ще трябва отново да се замислим дали ЕС е правилният избор за нас и както казах и по-рано, аз нищо не изключвам, ще каже Камерън.

Той обаче ще изрази увереност, че Великобритания ще може да постигне споразумение, което ще е от полза и на нея и на нейните европейски партьори. Тогава Камерън ще застане зад варианта страната да остане в състава на реформирания ЕС, посочва „Гардиън”.

Изданието се позовава на откъси от писмото на Камерън, което ще бъде изпратено на Туск във вторник.

Сред исканията за реформи в писмото на Камерън ще бъде и това за разширяване на пълномощията на националния парламент, за да може той да блокира европейски закони. Друго искане ще бъде по-голяма защита на страните, които не са част от еврозоната. Сред исканията ще е и предоставяне на Великобритания на опцията да не се присъединява към европейски ангажимент за по-тесен съюз.

Източник: БТА