Британците биха гласували за оставане в Европейския съюз
Британците биха гласували за оставане в Европейския съюз / снимка: Guliver/Getty Images

Обществената подкрепа във Великобритания за оставане в Европейския съюз е на най-високо равнище от 24 години, сочи анкета на социологическия институт Ипсос-МОРИ, цитирана от Ройтерс. 66 на сто от британците биха гласували за оставане в Европейския съюз, сочат резултатите от анкетата.

Публикуването й съвпадна с формирането на нова група от евроскептични депутати от три партии, които се готвят да започнат кампания за напускане на блока, добавя Ройтерс.

На участниците в анкетата, извършена вчера, бе зададен същият въпрос, на който ще трябва да отговорят избирателите на обещания от премиера Дейвид Камерън референдум: „Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз?”.

66 на сто от запитаните 1005 пълнолетни британци са отговорили утвърдително, 22% - отрицателно, а 12% нямат мнение. При последния референдум с подобен въпрос през 1975 г. две трети от избирателите се произнесоха за оставане в тогавашната Европейска икономическа общност, напомня Ройтерс.

Ипсос отбелязва, че според вчерашната анкета обществената подкрепа за членството на Великобритания в ЕС е най-висока от 24 години.

„Подкрепата за оставане в ЕС започна да расте доста преди парламентарните избори през май и сега е най-висока от 24 години, въпреки че някои хора биха предпочели съюзът да не е толкова политически”, каза Гидиън Скинър, шеф на отдела за политически изследвания в Ипсос.

„Независимо от това Европа рядко е смятана за приоритет от избирателите. При кризата в еврозоната през 2011 г. гласовете за излизане от ЕС имаха превес и ако има нова криза, нагласите ще се променят отново”, добави той.

Източник: БТА