/ БГНЕС, архив
Румънският премиер Виорика Дънчила ще се кандидатира за президент през ноември, реши във вторник ръководството на Социалдемократическата партия, в опит да се попречи на досегашния президент Клаус Йоханис да спечели втори мандат.

Кандидатурата ѝ все още трябва да бъде потвърдена по време на партиен конгрес, който ще се състои на 3 август, но след срещата Дънчила каза: "Изборната ситуация не е лесна за нас, но се доверявам на себе си и колегите си".

55-годишната Дънчила преди е казвала, че не желае да се включва в надпреварата.

Но тя беше подложена на натиск от собствената си партия, особено след като беше избрана за партиен лидер.

Виорика Дънчила бе избрана за лидер на румънската управляваща партия

Макар Социалдемократическата партия да доминираше в румънската политика през последните три десетилетия, тя не успя да спечели президентството от 2000 г. насам.

Тази година партията бе разочарована от двойния удар през май.

Тя понесе сериозен шамар на вота за Европарламент - делът на гласовете за нея се понижи от 37% през 2014 г. на 23% - и нейният лидер Ливиу Драгня беше осъден за корупция.

Осъдиха председателя на управляващата партия в Румъния за корупция

Виорика Дънчила, бивш член на Европейския парламент, стана първата жена министър-председател на Румъния, след като през януари 2018 г. бе избрана за работа от Драгня.

Президентът Йоханис, който идва от дясноцентристката сили и откровено критикува правителството, вече обяви, че търси втори мандат на изборите на 10 ноември.

ЕП призова Румъния да следва препоръките на ЕС за борба с корупцията

60-годишният политик от германското малцинство в страната, избран през 2014 г., все още се радва на високо ниво на доверие.

Но Дънчила настоя във вторник: "Мисля, че имам шанс срещу него."

Новосформираният дясноцентристки съюз USR-PLUS вече определи своя кандидат Дан Барна, ново лице в политиката. Алиансът беше изненада на европейските избори, в които спечели 22% от гласовете.
БГНЕС