/ iStock/Getty Images
Виетнамците гласуват на парламентарни избори, които се провеждат на пет години и обикновено след конгрес на управляващата комунистическа партия, на която е избрано ново ръководство, предаде Ройтерс. Тази година има по-малко независими кандидати за 500-членното Национално събрание, което на практика винаги одобрява решенията на управляващата партия, отбелязва агенцията.

Въпреки възприемането на по-открит курс към обществени промени и сключените много споразумение за свободна търговия, Виетнамската комунистическа партия - една от последните управляващи компартии в света, запазва строгия си контрол върху страната и медиите, като не толерира инакомислието.

Виетнам преговаря да произвежда руската ваксина „Спутник V“

За участие в изборите са регистрирани близо 69,2 милиона избиратели. Те ще гласуват и за членове на народни съвети - местните органи на властта на ниво провинции, райони и общини. Около 92 процента от кандидатите за Националното събрание са членове на комунистическата партия. Тази година броят на независимите кандидати е намалял на 74 от 97 на предишните избори. Според местни медии за последните трийсет години депутатите, които не са партийни членове, са намалели два пъти.

Изборите се провеждат в условията на пандемия от коронавируса. Хората на опашките пред секциите трябва да са маски, които им се предлагат безплатно, призовани са спазват дистанция и да използват дезинфектанти.
БТА