/ БТА
В социалните мрежи се разпространява видео, за което се твърди, че е от украинския град Мариупол. На кадрите се вижда как хора изнасят стоки от местния мол Порт Сити, съобщава BBC.

Кирил Петков е разговарял с президента на Украйна Володимир Зеленски

Видеото показва как хора бързат в различни посоки из търговския център с пълни торби и пазарски колички. Някои от тях "пазаруват" и на щандовете за бижута и мобилни телефони, които изглеждат празни. Глас зад кадър коментира: "Ето взимат си злато, скъпоценности. Това са патриотите, местните жители."

 
Местните власти в Мариупол съобщиха, че гражданите изпитват остра нужда от храна, вода и лекарства, до които нямат достъп откакто руската армия е блокирала града.

Около 18 часа московско време руската армия обяви, че е подновила офанзивата в украинския град, след като бе отложена евакуацията на цивилни.

Червеният кръст: Обстановката в Мариупол и други градове в Украйна е сърцераздирателна

"Заради нежеланието на украинската страна да повлияе на националистите или да удължи прекратяването на огъня, офанзивните операции бяха подновени в 18 ч. московско време", каза говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Украинците обаче няколко часа преди това бяха отложили евакуацията на цивилни от Мариупол, с твърденията, че е имало нарушения на прекратяването на огъня от страна на руските сили.