/ БГНЕС
Противниците на венецуелския президент Николас Мадуро организираха днес трети за тази седмица протест, след като лидерът на опозицията Енрике Карпилес получи забрана да кандидатства за изборна длъжност за 15 години и така да не може да се яви на изборите през 2018 година, предадоха ТАСС и Франс прес.

В знак на протест 44-годишният Карпилес призова поддръжниците си да излязат на улицата в защита на "страната, народа и конституцията".

В четвъртък около 10 000 привърженици на опозицията организираха шествие срещу властта в столицата и покрайнините, при което избухнаха ожесточени сблъсъци с полицията. 19-годишен младеж беше убит, 19 души бяха ранени а 30 бяха арестувани.

Венецуела: Председателят на парламента обвини Мадуро в преврат

Южноамериканската страна се срина икономически след спада на цените на петрола - основното й богатство. Тя е разкъсвана от дълбока политическа криза от победата на десноцентристката опозиция на парламентарните избори в края на 2015 година.

Положението се нажежи още повече през последните дни, след като Конституционният съд, близък до президента, за кратко си присвои правомощията на парламента, предизвиквайки международни критики, които го принудиха да се откаже. Освен парламента, чавистите контролират всички институции във Венецуела.

Мадуро заплаши опозицията със затвор

Ако не успее да обжалва решението за лишаването му от право на изборна длъжност, Каприлес, който е най-вероятният кандидат на опозицията за президентските избори догодина, ще бъде принуден да се откажа от губернаторския пост.
БТА