Председателят на Националното събрание на Венецуела Хулио Борхес
Председателят на Националното събрание на Венецуела Хулио Борхес / БГНЕС
Николас Мадуро не може да бъде над конституцията, подчерта Хулио Борхес
Председателят на Националното събрание на Венецуела, контролирания от опозицията еднокамарен парламент, Хулио Борхес обвини президента Николас Мадуро в държавен преврат, след като по-рано днес Върховният съд, смятан за близък до властта, си присвои правото да законодателства, предаде Франс прес.

Мадуро заплаши опозицията със затвор

"Николас Мадуро извърши държавен преврат" във Венецуела, каза Борхес на пресконференция пред парламента. Той призова армията да спре да мълчи пред това нарушение на конституционния ред.

"Николас Мадуро не може да бъде над конституцията", подчерта Борхес. Председателят на венецуелския парламент обвини президента, че е отнел властта от народа.

Върховният съд на Венецуела, обвиняван от опозицията, че служи на властта, си присвои правомощията на парламента, контролиран от противници на социалистическото правителство на Мадуро.

Президентът на Венецуела води радиопредаване, посветено на салсата
 

Националното събрание на Венецуела
БГНЕС

"Докато Националното събрание е извън закона, (неговите) правомощия ще бъдат упражнявани директно от конституционната камара на Върховния съд", се казва в публикувано през нощта решение на най-висшата съдебна инстанция в страната.

САЩ: Вицепрезидентът на Венецуела замесен в наркотрафик

От януари Върховният съд на Венецуела обявява за нищожни всички решения на парламента като реакция на встъпването в длъжност на трима депутати противници на социалистическото правителство, около избирането на които съществуват подозрения, отбелязва АФП.
 

Председателят на Националното събрание на Венецуела Хулио Борхес
БГНЕС

Парламентарните избори, произведени през декември 2015 г., бяха спечелени от античавистката опозиция - нещо, което не се беше случвало от 17 години.