/ Gulliver/Getty Images
Венецуелските власти решиха да обявят 28 март, четвъртък, за почивен ден - третия поред, заради проблеми с липсата на електричество в по-голямата част на страната, съобщи министърът на комуникациите и информацията Хорхе Родригес, предаде ТАСС.

Той каза, че се работи активно за възстановяване на националната енергийна система, пострадала от "най-сериозния терористичен акт". В понеделник министърът заяви, че страната е останала без ток в резултат на диверсия, извършена в най-голямата й ВЕЦ. Според лидера на опозицията Хуан Гуайдо спирания на тока е имало в 17 щата.

Хуан Гуайдо призова венецуелците за операция „Свобода“

Вчера президентът Николас Мадуро каза, че причина за второто за един месец мащабно спиране на тока е стрелба на снайперист по ВЕЦ "Боливар". Атаката е била извършена от един хълм. Мястото, по което е стреляно и където е предизвикан пожар, е жизненоважно за електрозахранването, каза Мадуро по телевизията. Нападението е дело на "наемник, убиец, изпратен от опозицията, която извършва държавен преврат", заяви той.

Предишното голямо спиране на тока бе на 7 март.

Венецуела остана без ток, властите говорят за кибератака и обвиниха САЩ

Заради липсата на електричество не работят водните помпи и много жители на столицата Каракас с часове търсиха бутилирана вода в малкото отворени магазини или пълнеха туби и други съдове от изворите по хълмовете на града, предаде АП.

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо призова гражданите да излязат в събота на протест срещу проблемите с доставката на електричество в страната, предаде ТАСС. "Призоваваме всички да излязат на протест в цялата страна срещу проблемите с предоставянето на обществени услуги и да поискат да се прекрати узурпацията на властта", заяви Гуайдо в Каракас. "Гражданите не могат повече да остават пасивни наблюдатели", подчерта той.

Мародерства по време на голямата авария с електроснабдяването във Венецуела

Гуайдо добави, че планираната операция "Свобода", която според него ще доведе до прекратяване на управлението на президента Николас Мадуро, ще започне на 6 април. Тогава ще се състоят първите тактически акции на операция "Свобода" в цялата страна, съобщи в Twitter опозиционният лидер. Гуайдо призова гражданите да създадат комитети, които да се грижат за мобилизацията на протестното движение, а служителите на полицията и армията - да организират защитата на хората от въоръжени групи.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви днес, че според оценките, с които е запознат, възстановяването на Венецуела ще струва между 6 и 12 млрд. долара, предаде Ройтерс.
Възстановяването на венецуелската икономика, унищожена от социалистическите политики, ще отнеме години, добави Помпейо пред Конгреса на САЩ, говорейки за бюджета на Държавния департамент.
БТА