Николас Мадуро
Николас Мадуро / Gulliver/Getty Images
Венецуела ще позволи на водеща опозиционна коалиция да излъчи кандидати на предстоящите избори, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на изборните власти.
Това стана в момент, когато властите и опозицията се готвят да започнат преговори.

През 2018 г. Върховният съд на Венецуела постанови, че Кръглата маса за демократично единство (КМДЕ), която обединява големи опозиционни партии, не може да участва в изборите, тъй като съответните кандидати нямат право да са едновременно членове на КМДЕ и на партиите, които са част от нея.

Посланикът на Венецуела в ЕС беше обявен за персона нон грата


Председателят на Националния избирателен съвет Педро Калсадиля съобщи, че забраната е вдигната, след няколко хода на президента Николас Мадуро, определени от дипломати като протягане на маслинова клонка към опозицията преди регионалните и местните избори на 21 ноември в условията на дългогодишна политическа криза.

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо не е казал дали нейни кандидати ще участват в предстоящия вот, след като опозицията бойкотира президентските и парламентарните избори съответно през 2018 и 2020 г. с мотива, че са фалшифицирани в полза на управляващата социалистическа партия на президента.

Венецуелската опозиция, подкрепяна от САЩ и повечето западни демокрации, смята Мадуро за диктатор, който се е вкопчил във властта чрез изборни измами и политически гонения.

ЕС призова за диалог и нови избори във Венецуела

Венецуелският президент, който пък е поддържан от Русия и Китай, на свой ред определя Гуайдо като марионетка на Вашингтон, която се опитва да го отстрани с преврат.

Водещата опозиционна коалиция във Венецуела бе допусната до участие в регионалните и местните избори, след като миналия месец контролираният от управляващата социалистическа партия парламент назначи свързани с опозицията политици в новия състав на избирателни съвет за първи път от години. След това Мадуро каза, че е готов да преговоря с Гуайдо в опит да бъде отслабено напрежението и да бъдат убедени Съединените щати да отменят санкциите срещу страната.

Допускането на опозиционната коалиция до участие в изборите през ноември "е възможност за прегрупиране и възстановяване на алтернативата за политическа промяна", написа в Twitter опозиционният политик Сталин Гонсалес, който участва в предишен кръг преговори през 2019 г.
БТА