/ IStock
ЕС призова днес за широки политически преговори във Венецуела за организиране на нови избори и предупреди, че е готов да наложи санкции на още венецуелски представители, ако подкопават демокрацията и върховенството на законаа или са отговорни за нарушения на човешките права, предаде Асошиейтед прес.

В декларация външните министри от ЕС заявиха, че единственият изход от кризата във Венецуела е бързо да се възобновят политическите преговори и спешно да се създаде венецуелски диалог и преходен процес, водещ до достоверни, инклузивни и прозрачни местни, парламентарни и президентски избори.

Описвайки изборите на 6 декември като пропуснат шанс за демокрация, чиито резултати те не могат да одобрят, министрите добавиха, че ЕС е готов да изпрати наблюдателска мисия, ако се организират нови избори. Те призоваха да се гарантират свободата и безопасността на всички политически опоненти, особено на Хуан Гуайдо, както и на останалите представители на демократичната опозиция. Министрите заявиха, че ЕС смята Гуайдо и другите опозиционни представители за "привилегировани партньори" и ги призова да да заемат единна позиция с оглед на инклузивен процес на диалог и преговори.

Министрите добавиха, че предвид влошаващата се ситуация с човешките права и проблемите с върховенството на заокна във Венецуела, ЕС е готов да приеме допълнителни персонални рестриктивни мерки срещу онези, които подкопават демокрацията или върховенството на закона или са отговорни за сериозни нарушения на човешките права, като подчертаха, че мерките са замислени така, че да не навредят на населението на Венецуела, и могат да бъдат отменени.