пътуване коронавирус пандемия ограничения
пътуване коронавирус пандемия ограничения / iStock/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън има намерение значително да съкрати броя на страните в така наречения "червен списък", пристигащите от които трябва да се подлагат 10-дневна карантина в специални хотели за собствена сметка, съобщи в."Сънди телеграф", цитиран от Ройтерс.

Според изданието премиерът планира в близките дни да намали броя на държавите в "червения списък" от 54 на 9.

Напълно ваксинирани британци, връщащи се от страни като Република Южна Африка, Бразилия, Мексико и Индонезия вече няма да се подлагат на карантина нито в хотел, нито у дома си. За пристигащите във Великобритания граждани на тези държави обаче ще остане задължението за 10-дневна карантина, но не непременно в хотел, където престоят излиза около 2285 британски лири. Това се обуславя от обстоятелството, че Великобритания допуска разхлабване на ограниченията само за онези пътници, имунизирани с регистрираните в Обединеното кралство ваксини на компаниите AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna и Johnson & Johnson.

Очаква се промените да бъдат обявени в четвъртък и вероятно ще доведат до увеличаване на резервациите и стимулиране на авиокомпаниите и туристическите агенции, които бяха поставени на колене по време на пандемията, отбелязва Ройтерс.
БТА