/ iStock/Getty Images
Великобритания тази седмица ще започне да предлага ваксинация срещу коронавируса на най-уязвимите деца на възраст от 5 до 11 години, предаде Ройтерс, позовавайки се на Националната здравна служба.

В сравнение с някои други страни Великобритания забави започването на кампанията за ваксиниране на децата на възраст от 5 до 11 години и не възнамерява да ваксинира цялата възрастова група, за разлика например от САЩ и Израел.

Британската Национална здравна служба съобщи, че децата във възрастовата група, които са в клинична рискова група или живеят заедно с хора с потисната имунна система, ще могат да бъдат инжектирани с първа доза ваксина срещу COVID-19 в съответствие с насоките, издадени миналия месец от Съвместния комитет по ваксините и имунизациите.

Борис Джонсън отказва да подаде оставка заради партитата по време на локдаун

"Бих искала родителите и настойниците да спокойни, че никоя нова ваксина за деца не би била одобрена, освен ако не отговаря на стандартите за безопасност, качество и ефективност", съобщи британската министърка, отговаряща за ваксините.

Дозите от ваксината на Pfizer/BioNTech, с които ще бъдат ваксинирани децата, са намалени до 10 микрограма - една трета от дозата за възрастни.

Броят на заразените деца в училищна възраст в Англия в момента е висок и по оценка на британската Национална статистическа служба близо 12 процента от по-малките ученици са били заразени с коронавируса през седмицата, приключила на 22 януари.
БГНЕС