/ Gulliver/Getty Images
Великобритания ще изразходва 705 милиона лири (почти 890 милиона долара) за подобряване на граничната си инфраструктура в контекста на наближаващия Брекзит. Това се казва в разпространено днес съобщение на британското правителство, предаде ТАСС.

На 1 януари 2021 г. преходният период с ЕС приключва и Великобритания ще напусне единния пазар и митническия съюз, независимо какво споразумение ще постигне с ЕС за търговските отношения в бъдеще, се казва в комюникето. Правителството уточнява, че 470 милиона лири от тази сума (593,3 милиона долара) ще отидат за изграждане на нови обекти от граничната инфраструктура в британските пристанища, а 235 милиона лири (296,6 милиона долара) - за инвестиции в разработката на нов софтуер, подготовка и осигуряване на работни места за 500 нови граничари.

Шарл Мишел предложи фонд от 5 млрд. евро в помощ на пострадалите от Брекзит страни от ЕС

"Сънди таймс" пише, че тези разходи се предвиждат с оглед възможността да не се стигне до сделка с ЕС. Така от 1 януари ще трябва да се провеждат митнически и гранични проверки на границата между Великобритания и ЕС, каквито не бяха необходими през 47-те години, докато кралството членуваше в общността.
БТА