/ БГНЕС
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви днес, че преговорите между ЕС и Великобритания за бъдещите им взаимоотношения "не са лесни" и че държави, региони и индустрии ще пострадат тежко след 2021 г., независимо дали ще има споразумение, или не, предаде Ройтерс.

След компромисното предложение за многомилиардна помощ за възстановяването на икономиката в ЕС от коронавирусната криза Шарл Мишел добави, че са необходими също пет милиарда евро "резерв за приспособяване" към "непредвидени последици" от напускането на Обединеното кралство. По думите му Европейската комисия ще обсъди през февруари догодина първите последици от новата действителност в отношенията от двете страни на Ламанша и че тези пари може да бъдат използвани за най-пострадалите страни в Европа.

Европейският съвет ще обсъди обвързването на европейския бюджет с върховенството на закона

Доскоро преговорите за Брекзит бяха замрели поради разногласия за риболова, гаранциите за честна конкуренция и др. Британският премиер Борис Джонсън се стреми към по-малко обвързващ търговски договор с континента, докато ЕС желае запазването на близки връзки в много сфери, включително сигурността. Състоялите се тази седмица разговори в Лондон не доведоха до пробив и диалогът трябва да продължи следващата седмица в Брюксел.
БТА