/ БГНЕС, архив
Британска парламентарна комисия издаде доклад, в който обвини интернет компанията Фейсбук в умишлено нарушаване на законите за поверителност на личните данни и борбата с антиконкурентните практики във Великобритания и призова за по-голям надзор върху социалните медии, предаде Асошиейтед прес.

Фейсбук премахна страници и профили, насочени към хора в Молдова

Докладът за фалшивите новини и дезинформацията в социалните медии беше публикуван след 18-месечно разследване. Той беше подготвен от парламентарната медийна комисия, която заяви, че социалните медии би трябвало да следват задължителен етичен кодекс, чието спазване да се наблюдава от независим регулаторен орган, за да има по-добър контрол върху вредното или незаконно съдържание.

Докладът конкретно посочи Фейсбук, чиято структура според него изглежда е замислена така, че да "скрива осъзнаването и отговорността за конкретни решения".

Фейсбук закри стотици акаунти, свързани с Иран

"Очевидно е, че Фейсбук умишлено и съзнателно е нарушил законите за поверителността на личните данни и борбата с антиконкурентните практики", се казва в доклада, който обвинява изпълнителния директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг, че е проявил неуважение към британския парламент, като е отказал многобройни покани да се яви пред медийната комисия.

През юли комисията издаде междинен доклад със сходни заключения, а през декември публикува много документи, представящи доказателства, че Фейсбук е използвала огромното количество потребителски данни, с което разполага, като конкурентно оръжие, често по начини, чиято цел е била да бъдат държани потребителите й в неведение.

Facebook отваря офис у нас

Фейсбук и други интернет компании са подложени на все по-засилено наблюдение за това как боравят с потребителските данни и са остро критикувани, че не правят достатъчно, за да спрат злоупотребата с техните платформи от групи, опитващи се да оказват влияние на избори.
БТА