/ ThinkStock/Getty Images
Технологичната компания Фейсбук заяви, че е премахнала страници и профили, участвали в "съгласувано неистинско поведение", насочено към хора в Молдова, където по-късно този месец предстоят избори, предаде Ройтерс.

Според Фейсбук собствениците на страниците и профилите пускали публикации за местни новини и политически въпроси като задължително образование по руски или английски език и обединение с Румъния.

Фейсбук закри стотици акаунти, свързани с Иран

"Въпреки че хората зад тази дейност се опитваха да скрият своята самоличност, нашият ръчен преглед установи, че част от тази дейност е била свързана с хора, работещи за молдовското правителство", каза компанията.

Тя заяви, че е премахнала 168 профила и 28 страници във Фейсбук и 8 профила в социалната мрежа Инстаграм, участвали в дейности, използващи съчетание от фалшиви профили и някои истински профили, за да заблудят другите за това кои са и какво правят. Около 54 000 профила са последвали поне една от тези страници.

Facebook отваря офис у нас

Фейсбук напоследък предприема сурови мерки срещу подобни профили в страни като Русия, Иран и Индонезия, след като през последните две години беше подложена на критики заради това, че се бави с разработването на инструменти за борба с екстремистко съдържание и пропагандни операции.

Молдова, разположена между членуващата в Европейския съюз Румъния и Украйна, е преследвана от скандали, а прозападното й правителство не успява да повиши ниските жизнени стандарти, което тласка много избиратели към социалистите, подкрепящи по-близки връзки с Русия.
БТА