/ Getty Images
Великобритания изпраща около двеста ракети за противовъздушна отбрана на Украйна, за да помогне за защитата на цивилни и на инфраструктура от руските бомбардировки и нападения с дронове, предаде Ройтерс, като се позова на днешно изявление на британското министерство на отбраната.

"Путин изпробва отбранителните сили на Украйна и решимостта на Запада, надявайки се да спечели, когато всичко води към негово поражение. Но той греши", заяви британският министър на отбраната Грант Шапс по адрес на президента на Русия Владимир Путин. "Сега е времето свободният свят да се обедини и да удвои своите усилия, за да даде на Украйна това, което ѝ е нужно за победата", добави Шапс.

Ракетите за ПВО, произведени във Великобритания от концерна Ем Би Ди Ей (MBDA), са проектирани за изстрелване от самолети, в това число от изтребители "Тайфун" и Ф-35, допълни британското министерство на отбраната. За две години Великобритания е отпуснала на Украйна военна помощ на обща стойност 4,6 милиарда паунда (5,9 милиарда долара), припомня Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че доставката от Лондон идва на фона на една от най-яростните според Киев руски ракетни атаки в хода на войната. 

Украйна съобщи днес, че Русия е изстреляла общо 122 ракети и десетки дронове по цели в цялата страна, предаде Асошиейтед прес, като са убити най-малко 30 души. Поне 144 души са ранени, а броят на хората, затрупани под развалините, които са останали от близо 18-часовата руска атака, е неизвестен, казват официални украински представители.

Родилен дом, жилищни блокове и училища са сред сградите на различни места в Украйна, на които са нанесени щети.
Иво Тасев, БТА