/ iStock/Getty Images
През следващите три години британското правителство ще отдели 18 млн. лири (22,5 млн. долара) за борба с дезинформацията и феномена "фалшиви новини" в страните от Източна Европа, както и за подкрепа на независимите медии в страните от Западните Балкани, предаде ТАСС, като за позова на информация на британската пресслужба.

По думите на британския външен министър Джеръми Хънт, приоритет е да се създават условия за безпрепятствената работа на журналистите. Това заяви той преди планираната Глобална конференция за свободата на медиите, която ще се проведе на 10 и 11 юли в Лондон.

Все повече агенции имат екипи за борба с фалшивите новини

"Предвид факта, че само 10 на сто от населението на света има достъп до свободни медии, фалшивите новини и дезинформацията продължават да подкопават и дестабилизират обществеността", предупреди Хънт. "Целта ми на тази конференция ще бъде да работя с моите колеги, за да се договорим за начини на защита на свободата на медиите", както и да се подготвят наказателни мерки срещу тези, които се опитват да посягат на тази свобода, отбеляза британският външен министър.
 
БТА