Тълпи от хора се стекоха към Белия дом малко, след като секциите в страната затвориха.
 
Множеството очаква изборните резултати, а властите са подготвени за реакциите след оповестяването на победителя. Междувременно стотици други организираха шествие в центъра на американската столица, като понякога пречеха на движението и хвърляха фойерверки, предаде Асошиейтед прес.

Протести имаше и в други градове от Сиатъл до Ню Йорк, но в часовете след затварянето на изборните секции в страната нямаше признаци за сериозно насилие или масови размирици. Резултатът от изборите все още е неясен. Протестите във Вашингтон като цяло са мирни, хора скандират "Чии улици? Нашите улици!" и "Ако ние не получим справедливост, те не получават мир!" Групи тийнейджъри танцуваха на улиците под аплодисментите на събралите се и бяха разположени големи плакати, на един от които пише "Тръмп лъже през цялото време".

Българското посолство в САЩ: Възможни са размирици след изборите

И все пак вчера посолството на България във Вашингтон предупреди за възможни размирици след изборния ден.

От няколко дни в столицата и останалите големи градове се готвят за такива. Почти няма сграда в близост до Белия дом, която да не е облицована срещу евентуално нападение.

Aтмосферата пред резиденцията на Тръмп остава спокойна, свири музика, младите хора пеят песни, около двеста души се разхождат и си правят селфита с куклата "Тръмп". На стената на една от сградите се проектират телевизионни новини. На известно разстояние от тълпата дежурят полицаи. В околните улици има голям брой патрулни коли.
 

Социологическо проучване от последните дни показва, че 20% от американците очакват нова Гражданска война след изборите. Анализатори коментират, че ситуацията е абсолютно безпрецедентна. Около Белия дом е започнало изграждане на втора висока ограда, въпреки че преди години достъпът дотам беше свободен.
nova.bg