/ iStock/Getty Images
Използването на доза от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech четири седмици след първа доза от ваксината на AstraZeneca предизвиква по-силен имунен отговор от прием на втора доза от продукта на AstraZeneca, сочат резултати от изследване на университета в Оксфорд, цитирани от Ройтерс.

Изследването Com-COV сравни ефекта от комбинирането на дози от ваксините срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca и университета в Оксфорд и установи, че в която и да е комбинация те водят до по-високи концентрации антитела срещу шиповидния протеин на новия коронавирус.

Ваксините на AstraZeneca и Pfizer са ефективни срещу индийските варианти на COVID-19

Данните от изследването подкрепят решенията на някои европейски страни, които започнаха да предлагат алтернативи на ваксината на AstraZeneca като втора доза, след като се установи, че препаратът е свързан с образуването на тромби.

Трета доза от ваксината на AstraZeneca провокира силен имунен отговор

Проф.Матю Спейп от университета, който ръководи изследването, каза, че резултатите може да се използват, за да направят по-гъвкави ваксинационните кампании, но не са достатъчни, за да се препоръча масово използване вместо одобрените досега схеми за имунизации.

Най-висок брой антитела е наблюдаван при хора, приели две дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. И двете смесени схеми са показали по-добри резултати от тези при хора, приели две дози от ваксината на AstraZeneca.

Първа доза ваксина на AstraZeneca и втора доза от продукта на Pfizer провокират най-високи нива на Т-клетки и по-голям брой антитела в сравнение на схемата първа доза Pfizer и втора - от продукта на AstraZenecа.

Резултатите са от различни комбинации на ваксините, приложени в интервал от четири седмици на 830 доброволци
БТА