/ Gulliver/Getty Images
Една доза от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" намалява броя на асимптоматичните случаи и може значително да снижи риска от предаване на вируса, установиха британски изследователи, цитирани от Ройтерс.

Учените са анализирали резултатите от хиляди тестове за Ковид-19, правени всяка седмица в рамките на скрининговите програми за болничния персонал в Кембридж, Източна Англия.

"Резултатите ни показват рязко намаляване на процента на положителни тестове след една доза от ваксината на "Пфайзер"-"Бионтех" - каза Ник Джоунс, специалист по инфекциозни болести от университетската болница в Кембридж, който е един от ръководителите на изследването.

След разделяне на резултатите за ваксинирани и неваксинирани, изследователите установяват, че тестовете на 0,80 от процента от неваксинираните медицински лица са положителни, при 0,37 процента за ваксинираните преди до 12 дена, когато ефектът още не е пълен, и 0,20 процента за ваксинираните преди 12 или повече дена.

Pfizer и Biontech тестват трета доза от ваксината си срещу новите щамове

Резултатите от изследването още не са рецензирани от специалисти, но са публикувани предварително.

Това означава четирикратно намаление на асимптоматичните случаи на Ковид-19 сред здравните работници, ваксинирани преди повече от 12 дена, и 75 процента защита, уточни другият ръководител на изследването Майк Уикс, специалист по инфекциозни болести.

Във Великобритания се използват ваксините на "Пфайзер" и "Астра Зенека" от декември миналата година.
БТА