/ iStock/Getty Images
В Шотландия и Уелс от днес отпадат редица ограничения след зимния локдуан, продължил около четири месеца.

В същото време в Англия започва ваксиниране на 44-годишните. Близо 34 милиона британци вече получиха първа доза ваксина.

В Шотландия отварят магазини, фитнес зали, басейни, пъбове, ресторанти и кафета. Отпадат  ограничения за пътувания, сега шотландците ще могат да пътуват до други части на Обединеното кралство без основателна причина.

Отварят също салоните за красота, музеите и места за отдих и почивка, подновяват се шофьорските курсове и изпити.

Първата доза от AstraZeneca и Pfizer е намалила с 65% случаите на COVID-19 във Великобритания

Също в Уелс отварят врати пъбовете, кафетата и ресторантите с обслужване на открито. До 6 души от 6 домакинства ще могат да се събират на едно място на открито.

Зоопаркове и тематични паркове започват да приемат посетители. Подновя се спортуването на открито с участие на до 30 души. До 30 души ще могат да присъстват на сватби и погребения в Уелс.

В Англия две трети от хората на възраст между 45 и 49 години получиха първа доза ваксина и от днес започна разпращането на покани за ваксиниране на 44 годишните.

Шотландия с „грандиозен“ спад на хоспитализациите още с първа доза от ваксините

От националното здравеопазване обявиха, че в най-скоро време възрастовата група от 40 до 43 години ще може също да си определя часове и дати за ваксиниране.

В Обединеното кралство са поставени общо 46,3 дози ваксина – 33,6 милиона първа и 12,7 втора доза. Министърът на здравеопазването Мат Ханкок коментира, че „масовото ваксиниране помага на хората да започнат отново да правят това, което им липсва“.
БТА