Транссексуални ученици, родители и правозащитници в щата Ню Йорк се възмущават от решението на правителството на Тръмп да отмени федерална разпоредба, защитаваща транссексуалните деца и младежи, и заявяват, че са готови да се борят срещу мярката, която според тях отваря вратата за насилието.

"Поразена съм, това са неща, които не съм си и представяла", заяви Лорън Бакети, майка на 10-годишния транссексуален Зак, който винаги се е радвал на добро отношение в училището си в Лонг Айлънд.

протестите в САЩ
Guliver/Getty Images

"Имахме шанс и бихме искали всички да имат такъв шанс", добави тя вчера на пресконференция, в която участваха множество правозащитни организации. "Това не е въпрос на избор. От двегодишен той знае какъв е: момче, затворено в момичешко тяло", подчертава майката, говорейки за сина си.

Тръмп отмени директива, защитаваща транссексуалните деца

Губернаторът на щата Ню Йорк, демократът Андрю Куомо, увери, че училищата в щата няма да поставят под въпрос "правата и закрилата" на транссексуалните хора.

При все че Ню Йорк е един от най-либералните щати в тази област, нещата остават сложни, казва 18-годишната Мадлин Бруни, при която промяната започнала в колежа. Преди година и половина управата на ресторант повикала полиция, след като Мадлин използвала дамската тоалетна. "Безумно е, че подобно нещо може да се случва в днешно време", добавя тя.

Макар 16-годишният Итън Диас никога да не е имал проблеми, той се безпокои за транссексуалните младежи, които се притесняват да отидат до тоалетната. "Ню Йорк е супер място човек да направи тази промяна със себе си, хората тук се чувстват комфортно, но тези, които не са в Ню Йорк, се страхуват", казва той.

Протестите в САЩ
Guliver/Getty Images

"По-уязвими"

Американските министерства на правосъдието и образованието, оглавявани от консервативни християни, публикуваха в сряда комюнике, в което посочват, че ще "оттеглят препоръките" на предишното правителство - на Обама - за помещения, които не са за общо ползване като съблекални или тоалетни, и с това върнаха на щатските и училищните власти ангажимента да вземат решенията в т. нар. "война на тоалетните".

За Дейвид Килмник, председател на организацията "Ню Йорк ЛГБТ нетуърк", решението на правителството на Тръмп ще увеличи опасността от насилие срещу транссексуалните хора. От вчера организацията е обявила специален телефон и е ангажирала адвокати, които да оказват правно съдействие.
"Отказът да се защитят най-уязвимите млади хора е едновременно жалък и опасен", отбеляза той. Три четвърти от транссексуалните ученици казват, че се чувстват застрашени в училище, над 40 процента са били обект на физическо нападение, а повече от половината признават, че пропускат занятия, за да избегнат тормоза.

Сенатът на САЩ прие исторически проектозакон за хомосексуалните

Килмник определи като смешни аргументите на някои консерватори, според които закрилата, осигурена от правителството на Обама, била опасна за другите деца. "Знаем със сигурност, че няма опасност транссексуалната общност да извършва сексуални престъпления, именно тя е тази, която е много по застрашена да стане жертва", допълва той.

Тази "война на тоалетните" беше предизвикана през 2016 г. от тогавашния губернатор републиканец на Северна Каролина Пат Маккрори и от закон, налагащ използването на обществените тоалетни в зависимост от рождения пол, а не от този, с който се самоопределят ползвателите им.

След разгорещени дебати между напредничави и консерватори, президентът Барак Обама реши да въведе федерални мерки, които позволяват на учениците и студентите да посещават тоалетни и съблекални според пола, с който се идентифицират.

Протестите в САЩ
Guliver/Getty Images

Очаква се Върховният съд да се произнесе следващия месец по този въпрос във връзка с казуса на 17-годишен гимназист, който по рождение е жена, но се самоопределя като мъж. Той се обърнал към съда, за да може да използва мъжките тоалетни в училището си във Вирджиния.

11 щата съдят САЩ заради директивата за транссексуални ученици

Транссексуалната тема се очаква да бъде в центъра и на голяма демонстрация в защита на правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ), насрочена за 11 юни във Вашингтон, каза Килмник.

Неколкостотин души протестираха вчера пред историческия гей-бар "Стоунуол ин" в нюйоркския квартал Гринич Вилидж в защита на правата на транссексуалните ученици и студенти. Те издигаха плакати, на които пишеше: "Съпротивлявайте се", "Защитете транссексуалните младежи" и "Правата на транссексуалните са човешки права".
БТА