Сенатът на САЩ прие исторически проектозакон за хомосексуалните
Сенатът на САЩ прие исторически проектозакон за хомосексуалните / Gulliver/Getty Images

Сенатът на САЩ, където превес имат демократите, прие исторически проектозакон, който забранява на фирмите да назначават или уволняват дадено лице въз основа на сексуална ориентация или идентичност, но текстът тепърва трябва да се гласува в Камарата на представителите, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Едно десетилетие след първия неуспешен опит да се приеме подобен текст, законът за забрана на дискриминация на трудовия пазар бе приет с 64 на 32 гласа. Десет сенатори републиканци се присъединиха към 52 демократи и двама независими в подкрепа на текста. Критици на текста се оплакват, че тази нормативна мярка е разрешено федерално вмешателство на работното място, което би принудило работодателите да нарушат свои религиозни вярвания при решаването кого да наемат. Поддръжниците му заявяват, че законът ще позволи на хората да обичат когото изберат без да се страхуват, че ще изгубят работата си, пише БТА.

Администрацията на президента демократ Барак Обама незабавно реагира след гласуването, като изрази задоволство, че текстът "цели да сложи край на несправедливостта, която засяга сънародниците ни, на които е отказвана работа или биват уволнявани само защото са гейове, лесбийки, бисексуални или транссексуални".

Законопроектът обаче трябва да мине и през Камарата на представителите, където мнозинство имат републиканците. Председателят на долната камара на Конгреса Джон Бейнър вече се обяви против тази законодателна мярка, която според него вреди на фирмите. Засега Бейнър не е насрочил дата за гласуването на текста в Камарата на представителите.

Макар и повечето американци да считат, че дискриминация въз основа на сексуалната ориентация или идентичност е незаконна, в около 20 щата с близо 76 милиона американци в активна възраст е де факто разрешено тя да се прилага към гейовете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните, отбелязва АФП.